Selectief mutisme: werken met de omgeving van het jonge kind

Laatste plaatsen!
Theme
Spraak en taal
Type Workshop
Code 081
Date(s) 25/03/2025
Time 09:30h until 16:30h
Location Sig Gijzegem
Price € 194,00 - € 161,00 for participants
Registration deadline 25/02/2025
Duration 6,00h
Professional training
Register
Extra info

 

Inhoud

Tijdens deze workshop duiken we de diepte in en kijken we naar selectief mutisme als uitingsvorm van een angststoornis. We zetten in op een degelijke kennis van de essentie van de stoornis en geven inzicht in de betekenis van de symptomen.

Onze focus ligt op de omgeving van het jonge kind (2-12 jaar) met selectief mutisme. Hoe zetten we ouders in hun kracht in de begeleiding van hun kind met selectief mutisme? Wat heeft de leerkracht nodig om een ondersteunende rol op te nemen?

Hoe wij als omgeving in verbinding staan met onszelf en met het kind, hoe wij mee de emoties en stress reguleren en basisveiligheid bieden en hoe we zelf modelleren is minstens even belangrijk als het werk dat het kind zal doen. Wij vormen mee de warme bedding waarin dat werk kan gebeuren.

Na deze vorming…

  • heb je affiniteit met angststoornissen, hoe zich dit uit bij kinderen die selectief mutisme vertonen en wat er zich afspeelt in de binnenwereld van deze kinderen.
  • heb je zicht op de onderliggende behoeften en kan je afstemmen op wat er écht nodig is, in het moment zelf.
  • voel je je zekerder en/of heb je minder weerstand op het actief betrekken van de thuis- en schoolcontext.
  • kan je aan de slag met ouders/leerkrachten en hun triggers, onzekerheden en weerstanden en de onzichtbare maar onmiskenbare rol die deze spelen in de interactie met en de relatie tot het kind.

Wij bieden graag een combinatie van theorie, wetenschappelijke achtergrond en concrete aanzetten voor gesprekken, activiteiten en gewoonten die echt helpend zijn. Op het einde van de dag vind je zelf duurzame antwoorden op de specifieke noden van je individuele cliënten en hun ouders.

Tijdens de voormiddag delen de sprekers hun kennis en ervaring met de deelnemers. In de namiddag wordt er een ervarings- en reflectieopdracht voorzien. Tot slot wordt de groep verdeelt en gaan we aan de hand van een intervisiemoment aan de slag met 2 aangebrachte casussen.
 

Door wie?

Katrien Stinders
Logopedist - stottertherapeut bij De Ladder

Katrien is werkzaam binnen de logopedische praktijk De Ladder in Lier. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen die stotteren, kinderen met gehoorproblemen en kinderen met praatangst. Katrien is bestuurslid en vrijwilliger van Meer dan stil vzw en hoofdmonitor van zomerkampen voor kinderen en jongeren met praatangst.

Jenna Vanvooren
Logopedist - stottertherapeut bij Spreken-der-Wijs

Jenna heeft haar eigen praktijk voor logopedie en stottertherapie Spreken-der-Wijs in Hoegaarden. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met vloeiendheidsstoornissen en zet daarbij bijzonder in op de samenwerking met de omgeving van het kind. Daarnaast is ze lid van het Netwerk Afgestemd Opvoeden en begeleidt ouders, leerkrachten en kinderbegeleiders naar meer afstemming met zichzelf en hun kind(eren).
 

Voor wie?

Logopedisten, psychologen en orthopedagogen die kennis hebben van de algemene therapieopbouw en gedragstherapeutische principes wat betreft de behandeling van kinderen met spreekangst en daarnaast ook reeds over enige praktijkervaring beschikken inzake de behandeling van deze kinderen
 

Over wie?

Kinderen van 2 tot 12 jaar
 

Voorbereiding

Ter voorbereiding op deze workshop worden de deelnemers gevraagd om het artikel Selectief mutisme behandelen, dat spreekt voor zich. Over dapper worden en durven praten. Signaal, 82, 20-36. van M. de Jonge, J. de Pagter en H. van Braam van Vloten-Hairwassers (2013) vooraf te lezen. We bespreken de behandelmethode ‘Spreekt voor zich’ verder niet tijdens deze vorming. Het artikel geeft een mooi overzicht van de cognitief-gedragstherapeutische principes en illustreert deze aan de hand van 2 praktijkvoorbeelden.

Als je graag een eigen casus inbrengt tijdens deze workshop, vul je ter voorbereiding dit formulier in tegen ten laatste 11/03/2025.

Tijdens de workshop is er onvoldoende ruimte om alle ingediende casussen te behandelen. De groep beslist die dag samen welke 2 casussen aan bod zullen komen.
 

Praktisch

Documentatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Maximum 16 deelnemers

Terugbetaling KMO-portefeuille wordt aangevraagd

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS