Neurodiversiteit bekrachtigen in onderwijs en zorg: een wetenschappelijke stand van zaken

Theme
Algemeen
Type Webinar
Code 066
Date(s) 20/05/2025
Time 10:00h until 12:00h
Location Online
Price € 47,00 - € 39,00 for participants
Registration deadline 21/04/2025
Duration 2,00h
Professional training
Register
Extra info

 

Inhoud

Mensen met autisme, ADHD, dyslexie en andere condities worden steeds vaker gezien als maatschappelijke minderheidsgroepen op zoek naar maatschappelijke emancipatie, eerder dan louter als patiënten met een ontwikkelingsstoornis die een individuele behandeling vereist. Deze neurodiverseitsbenadering roept weliswaar heel wat vragen op, met name in domeinen als het onderwijs en de gezondheidszorg.

Na een korte introductie tot het neurodiversiteit-denkkader geven we in dit webinar een gebald overzicht van recent en toegepast onderzoek dat ingaat op de vraag hoe professionals in onderwijs en zorg kunnen bijdragen aan emancipatie van neurominderheden.

We bespreken ons onderzoek naar de Vlaamse uitrol van een klassikaal lespakket over neurodiversiteit voor het reguliere basisonderwijs (LEANS). We lichten de ontwikkeling toe van een nieuw, emanciperend programma voor autisme psycho-educatie (EPANEMA) en van een belangenbehartigingstraining voor autistische jongvolwassenen. Ook de voorlopige resultaten van onderzoek naar autistische gender- en seksualiteitsbeleving komen aan bod.

Ten slotte bespreken we onze bijdragen en de finale versies van twee recent herziene praktijkrichtlijnen: die van Steunpunt Inclusief Hoger onderwijs met betrekking tot toegankelijk onderwijs voor neurodivergente studenten, en die van het Kwaliteitscentrum Diagnostiek omtrent autismediagnostiek.
 

Door wie?

Prof. dr. Ilse Noens, Dr. Gert-Jan Vanaken, Lora-Elly Vannieuwenhuysen, Eleonora Tilkin-Franssens, Lies Van Den Plas en Robin Michiels

Alle sprekers zijn verbonden aan de KU Leuven.
 

Voor wie?

Zorg- en onderwijsprofessionals
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen

Je volgt dit webinar via het platform Zoom. Je krijgt een e-mail met een link naar het webinar op 19/05. Kreeg je op 19/05 na 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons via info@sig-net.be.

Bij online vormingen vragen we om te werken met één toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. Meerdere deelnemers per toestel is niet toegestaan.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS