Werken met visualisaties (pictogrammen, foto’s en geschreven taal) om de zelfredzaamheid te bevorderen

Theme
Algemeen
Type Studiedag
Code 075
Date(s) 27/10/2025
Time 13:30h until 16:30h
Location Sig Gijzegem
Price € 77,00 - € 64,00 for participants
Registration deadline 26/09/2025
Duration 3,00h
Professional training
Register
Extra info

 

Inhoud

Visualiseren helpt communicatie toegankelijk en begrijpbaar te maken. Pictogrammen, foto’s, tekeningen, enz. zijn een goed hulpmiddel om de zelfredzaamheid te bevorderen. Tijdens deze praktijkgerichte studienamiddag richten we ons niet specifiek tot een bepaalde doelgroep of leeftijdscategorie, maar bekijken we samen met de deelnemers hoe visualisaties ingezet kunnen worden voor de eigen doelgroep. We illustreren zoveel mogelijk met praktijk-voorbeelden en demonstreren heel wat bestaand of uitgewerkt materiaal.

We besteden aandacht aan de verschillende gebruiksmogelijkheden van visualisaties: de criteria en voorwaarden, de mogelijke visualisatievormen, de materiaalkeuze, de valkuilen en uitdagingen. Via praktische voorbeelden rond het bevorderen van zelfredzaamheid (ADL-trainingen, stappenplannen) gaan we ook dieper in op bestaande visualisatiesystemen en bekijken we hoe deze op maat van de cliënt uitgewerkt en gebruikt kunnen worden. Ook het thema laagdrempelig inclusief vergaderen: van bewonersvergadering tot groepsoverleg en het gevisualiseerd materiaal dat hiervoor ontwikkeld is, komen aan bod.

Noot: Tijdens de studievoormiddag ‘Oplossingsgericht werken met mensen met een communicatieve beperking’ op 27 oktober 2025 (code 074) komt het thema visualiseren kort aan bod.
Het volgen van deze studievoormiddag is geen voorwaarde om te mogen deelnemen aan de namiddagsessie. Tijdens deze namiddagsessie wordt heel veel beschikbaar materiaal getoond.

Wie zich wil inschrijven voor de voor- en namiddagsessie, kan dit doen aan voordeeltarief op deze pagina.

Specifieke vragen over het werken met visualisaties of uitdagingen waar je graag visualisaties voor zou ontwikkelen, kan je vooraf doorgeven via chrisderijdt@gmail.com, zodat er tijdens de vorming dieper ingegaan kan worden op de vragen om een ‘antwoord op maat’ te bieden en zodat je er tijdens de oefensessie zelf materiaal voor kan ontwikkelen. Zo wisselen we niet alleen kennis, ervaringen en expertise uit, maar ook materiaal. 

 

Door wie

Chris De Rijdt
AP Hogeschool
Bachelor in de orthopedagogiek

Chris is praktijklector binnen de opleiding Graduaat orthoagogische begeleider aan AP Hogeschool in Antwerpen. Voordien was ze begeleidster in de integrale jeugdhulp en begeleidster/staflid bij volwassenen met een verstandelijke beperking en kinderen met gedragsproblemen. Ze specialiseerde zich in het werken met visualisaties bij personen met een verstandelijke beperking en is auteur van ‘Ondersteunde communicatie met visualisaties’ ‘Ondersteunde communicatie bij dementie’  ‘Oplossingsgericht werken met mensen met een communicatieve beperking (iswm Chris Van Dam en Bart Serrien) en ‘laagdrempelig inclusief vergaderen: van bewonersvergadering tot groepsoverleg.
 

Voor wie?

Begeleiders en therapeuten die in de zorg van personen met of zonder een beperking aan de slag willen gaan met visualisatie en stappenplannen en die nieuwe kennis en inspiratie willen opdoen over het werken met visualisaties.
 

Over wie?

3 - 65+ jaar
 

Praktisch

Documentatie en koffiepauze inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS