De NAH-fotogroep: hoe begin je eraan?

Theme
Hersenletsel (NAH)
Type Webinar
Code 008
Date(s) 12/02/2025
Time 14:00h until 16:00h
Location Online
Price € 47,00 - € 39,00 for participants
Registration deadline 13/01/2025
Duration 2,00h
Professional training
Register
Extra info

 

Inhoud

Digitale fotografie is een laagdrempelig medium met een groot potentieel als ingangspoort en expressiemiddel voor een brede groep van zorgvragers.

De NAH-fotogroep is een project waarbij personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in groep leren (beter) fotograferen en thematische foto-opdrachten krijgen. Vervolgens worden de foto’s gedeeld en besproken met de andere deelnemers. Het project wordt steeds afgesloten met een toonmoment (bv. een tentoonstelling of presentatie) waarbij de foto’s aan de maatschappij getoond worden. Een draaiboek voor het zelf opstellen van een fotogroep werd in 2016 bij Sig uitgegeven. De methodieken kunnen ook in individuele coaching of behandeling ingezet worden.

Tijdens deze praktische webinar illustreren we het uitgewerkte draaiboek voor het opzetten van een NAH-fotogroep. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: het samenstellen van een groep, praktische organisatie en planning, technische en thematische opdrachten, groepsbegeleiding en werken naar een eindproduct. Er is tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen.
 

Door wie?

Frank Paemeleire 
AZ Maria Middelares, Arteveldehogeschool & Postgraduaat Neurogene Communicatiestoornissen
Neurologopedist, docent en auteur

Frank Paemeleire werkt al 25 jaar met personen met NAH in AZ Maria Middelares Gent. Hij geeft ook les aan Arteveldehogeschool Gent. Hij is de eerste auteur van een reeks werkboeken voor volwassenen met NAH waaronder ‘NAH-fotogroep: het draaiboek’ (2016). Hij studeerde in 2022 af als fotograaf aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent (www.pamipics.com).

Geert Andries
Sig
Stafmedewerker

Geert Andries is vormingsmedewerker bij Sig. Hij bouwt al vele jaren ervaring op in het geven van NAH-fotogroepen in Vlaanderen. Hij werkte in aanvang ook met deze methodiek voor volwassenen met een verstandelijke beperking.
 

Voor wie?

Iedereen die met fotografie aan de slag wil gaan bij personen met een niet-aangeboren hersenletsel (ergotherapeuten, activiteitenbegeleiders, psychologen, logopedisten, vrijwilligers, opvoeders, enz.). Ook personen die werken met andere doelgroepen waarbij het project zinvol kan zijn (zoals personen met een verstandelijke beperking, enz.), kunnen aansluiten.
 

Over wie?

N.v.t.
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Je volgt deze webinar via het platform Zoom. Je krijgt op 11/02 een e-mail met een link naar het webinar en wat praktische informatie. Kreeg je op 11/02 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons via info@sig-net.be.

Bij online vormingen vragen we om te werken met één toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. Meerdere deelnemers per toestel is niet toegestaan.

Webinars worden niet opgenomen.

Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS