Mentaliseren als veilige basis voor emotionele verbinding: een coachingsmethode voor begeleiders van cliënten met een verstandelijke beperking en/of complexe gedrags- en emotionele problemen

Theme
Cognitie en gedrag
Type Workshop
Code 030
Date(s) 27/05/2025
Time 09:30h until 16:30h
Location Sig Gijzegem
Price € 177,00 - € 147,00 for participants
Registration deadline 28/04/2025
Duration 6,00h
Professional training
Register
Extra info

 

Inhoud

Werk je met cliënten met een verstandelijke beperking en/of complexe gedrags- en emotionele problemen? Herken je de moeilijkheid om je goed af te stemmen op de noden van deze mensen ondanks al je verworven kennis en ervaring rond sociaal-emotionele ontwikkeling? Krijg je wel eens de indruk dat je ten allen tijde een superbegeleider moet zijn, en slaag je daar niet altijd in? Dan helpt deze workshop je terug naar een meer menselijke kijk op jezelf en de mensen die je begeleidt. De kans is reëel dat het je op weg helpt naar meer wederzijdse emotionele beschikbaarheid.

Wat mag je verwachten?

  • Je maakt kennis met het basisschema ‘emotionele ontwikkeling in verbinding’ en de link met SEO.
  • Je leert mentaliseren, noem het kijken met ‘doorvoeld inzicht’, aan de hand van een casus en eigen reflecties.
  • Je hebt aandacht voor 'meerzijdig mentaliseren' waarbij je rekening houdt met de gedachten en gevoelens van je cliënten en hun verschillende context(en).
  • Je ontdekt het belang van stressregulatie bij jezelf en de ander, en de impact op je mentaliserend vermogen a.d.h.v. het tolerantievenster voor stress.
  • Je leert reflecteren in proces, stap voor stap en dynamisch (m.i. ademruimte - helpende beeldvorming - eigen noden …).
  • Je maakt kennis met het denkkader ‘Wederzijdse emotionele beschikbaarheid’ en ziet dit geïllustreerd met videomateriaal.
  • Met het reflectiespel MENTEMO leer je aan de hand van reflectievragen het kader toe te passen op je eigen praktijk.
  • Je maakt je persoonlijk actieplan voor verdere toepassing en implementatie.
     

Door wie?

Erik De Belie

Orthopedagoog en psychodynamisch kindertherapeut – erkend supervisor voor de VVPT

Erik is als psychotherapeut verbonden aan het MFC De Hagewinde (Lokeren), als lector-onderzoeker aan de HoGent (Vakgroep Orthopedagogiek – Onderzoeksgroep EQUAL) en als supervisor aan de opleiding Kindertherapie (KU Leuven). Hij is auteur en redacteur van verschillende boeken en artikels over gehechtheid, ouderschap, seksueel misbruik, mentaliseren, ademruimte,  emotionele beschikbaarheid en heeft ervaring met het opzetten van leertrajecten met betrekking tot emotionele verbinding.
 

Voor wie?

Orthopedagogen, psychologen en begeleiders die werken met kinderen, jongeren en volwassenen met gedrags- en emotionele problemen en/of een verstandelijke beperking
 

Over wie?

Kinderen, jongeren en volwassenen met gedrags- en emotionele problemen en/of een verstandelijke beperking
 

Praktisch

Wie inschrijft voor deze workshop kan het boek van Erik De Belie getiteld 'Emotionele ontwikkeling in verbinding' of het spel MENTEMO samen met het boek aankopen met 30% korting. Voor het boek betaal je 24 euro in plaats van 33,90 euro en voor het spel en het boek samen 50,40 euro in plaats van 72 euro.
Let wel, je bent NIET verplicht om deze materialen aan te kopen wanneer je deze workshop volgt. Wil je de materialen graag bestellen dan vragen we om dat te doen via de volgende link uiterlijk tegen 6 mei 2025: MATERIALEN. Je betaalt en ontvangt de materialen op de dag van de workshop. 

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Toepassing KMO-portefeuille wordt aangevraagd

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond geestelijke gezondheid? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS