JASPER TRAINING 2024

Theme
Autisme (ASS)
Type Workshop
Code 091
Date(s) 14/10/2024
15/10/2024
16/10/2024
17/10/2024
18/10/2024
Time 08:30h until 17:00h
Location CAR Ter Kouter Deinze
Price € 3570,00 - € 3570,00 for participants
Registration deadline 31/08/2024
Duration 35,00h
Professional training

The registraton deadline for this activity has passed.

Extra info

Trefwoorden

Autisme / ASS / communicatieve vaardigheden
 

Inhoud

JASPER staat voor Joint Attention, Symbolic Play, Engagement & Regulation. De bedoeling van het programma is dat een therapeut tijdens spelsessies die vaardigheden stimuleert bij een kind met ASS. JASPER werd ontwikkeld in de VS en de effecten op de sociale communicatie van kinderen met ASS zijn al uitvoerig aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie over JASPER vind je o.m. hier en hier.

De training duurt 5 dagen in een kleine groep, waarbij dagelijks geoefend wordt met kinderen om de technieken te leren toepassen. Na de opleiding volgt een coachingsproces waarbij je oefent met verschillende kinderen in een therapeutische setting en daarop individuele feedback krijgt. Daarvoor maak je minstens 12 keer (we mikken op maandelijks) een video van jezelf in interactie met een jong kind met ASS. Het afronden van de video’s wordt voorzien voor eind december 2025. Om “fidelity” te behalen moet je met 3 verschillende kinderen voor 90% aan de kwaliteitscriteria van JASPER voldoen. Elke deelnemer moet het handboek JASPER (2023) in zijn bezit hebben.

Door wie?

Dr. Sara Van der Paelt
Klinisch psycholoog en postdoctoraal onderzoeker (onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen, UGent).

Saskia Vervaet
Klinisch psycholoog en gedragstherapeut, werkzaam binnen CAR Bolt.

Sara en Saskia zijn officieel erkend als trainer in het JASPER-programma.

Dit is een initiatief van Sig i.s.m. UGent.
 

Voor wie?

Voor therapeuten die werken met jonge kinderen met ASS 
 

Over wie?

Het programma is geschikt voor kinderen (met een vermoeden van) autismespectrumstoornis van 1 tot 8 jaar.
 

Praktisch

  • De training vindt plaats in CAR Ter Kouter te Deinze van 14 tot en met 18 oktober 2024 telkens van 8u30 – 17u.
  • De kostprijs bedraagt 2.130 euro voor de basistraining en 1.440 euro voor het video-coachingsproces (120 euro per videofeedback). In de prijs zijn documentatie en het handboek en catering inbegrepen. Het handboek JASPER (2023) wordt vooraf gratis opgestuurd.
  • Inschrijven kan pas als de kandidatuur via motivatiebrief goedgekeurd wordt door de trainers (zie verder). Kandidaten die kunnen deelnemen krijgen de inschrijvingslink doorgestuurd.
  • Het is aangewezen om binnen het eigen therapie-rooster reeds meerdere kinderen te voorzien met een ASS-diagnose die mogelijks baat hebben bij JASPER en waarvan ouders met grote waarschijnlijkheid toestemming zullen geven voor video’s die gedeeld worden. Dit gezien tussen november 2024 en februari 2025 het insturen van video’s van start gaat.
  • Om JASPER goed te kunnen toepassen, heb je vrij veel speelgoed nodig waarmee je op verschillende spelniveaus kan spelen. We hebben de vorige jaren gemerkt dat er vaak nog niet voldoende geschikt speelgoed op voorhand aanwezig is in de CAR. Vaak hadden therapeuten nog een budget nodig van 500-1000 euro om voldoende extra materiaal aan te kopen. We geven dit graag op voorhand mee, zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij de inschrijving.

Motivatiebrief

Het gaat om een heel intensieve training, daarom vraagt UGent om tegen 31/08/2024 een motivatiebrief te sturen naar viviane.vermeiren@sig-net.be met daarin volgende elementen: 

  • motivatie om de opleiding te volgen (workshop en coaching);
  • setting waarin je werkt en welke functie je uitoefent;
  • de leeftijd en het cognitieve niveau van de kinderen met ASS waarmee je werkt;
  • je bereidheid in de toekomst deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek over de effectiviteit van JASPER in Vlaanderen. Op 1/7/2024 krijg je bevestiging en kan je definitief inschrijven via de link die we je toesturen.  

Ter info: we hebben bij voorgaande trainingen gemerkt dat het gemakkelijker is voor psychologen en logopedisten dan voor kinesisten en ergotherapeuten om fidelity in JASPER te behalen. In het geval dat er te veel kandidaten zijn voor de training, kunnen we daar mogelijks rekening mee houden bij de selectie.

Aanvraag KMOP in behandeling

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond autisme? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

The registraton deadline for this activity has passed.

CONTACTEER ONS