De mondmotorische ontwikkeling van eten en drinken bij baby's en peuters

Thema
Spraak en taal
Type Workshop
Code 134
Wanneer 24/11/2025
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 179,00 - € 149,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 24/10/2025
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

 

Inhoud

Tijdens deze workshop gaan we in op de normale ontwikkeling van eten en drinken bij baby’s en peuters. We focussen op de mondmotorische ontwikkeling van voeding. Een pasgeborene zal voeding opnemen door middel van de zuigreflex. Deze reflex neemt snel af en maakt plaats voor een meer bewuste coördinatie van de spieren. De ontwikkeling van de mondmotoriek gebeurt in een snel tempo en dit zorgt ervoor dat er af en toe eens iets kan foutlopen. Daarom bekijken we een aantal veelvoorkomende problemen zoals flesweigeren en selectief eten.

Praktische handvatten worden meegegeven zodat je als zorgverlener correcte adviezen kan geven aan de ouders.
Wist je dat de mondmotoriek vanaf 1 jaar een invloed kan uitoefenen op de gebits-en kaakontwikkeling? We zoomen in op specifieke adviezen die ervoor kunnen zorgen dat ouders veel bewuster omgaan met alles wat in en rond de mond gebeurt. Denk maar aan het gebruik van een fopspeen, langdurige flesvoeding, foutieve kauwgewoonten, enz.

Onderwerpen die o.a. aan bod zullen komen zijn: borst- en flesvoeding, voedend en niet-voedend zuigen, reflexen, tongriem, reflux en indikken, afwijkend mondgedrag, lepelvoeding, baby-led weaning, leren kauwen, flesweigeren, selectief eten, kauwproblemen, excessief huilen, enz.

Theorie wordt afgewisseld met praktijk. Eigen inbreng van de deelnemers is hierbij dan ook zeer waardevol. Er wordt gevraagd een eigen casus mee te brengen met een ervaring vanuit je praktijk. Dit kan een casus zijn die succesvol werd afgerond maar ook eentje waar je nog verdere vragen bij hebt. Kwam je hier in de praktijk nog niet mee in aanraking? Denk dan eens na over welke vragen je zeker wil beantwoord zien tijdens de workshop.

 

Door wie?

Céline Ruysschaert

Céline Ruysschaert is logopedist en specialiseerde zich tot prelogopedist en OMFT-therapeut. Dagelijks werkt ze met baby’s en jonge kinderen met voedings-en mondmotorische problemen in haar zelfstandige praktijken te West-en Oost-Vlaanderen. Ze werkt veelal multidisciplinair samen met vroedvrouwen, lactatiekundigen, perinataal psychologen, kinderartsen … binnen perinatale teams. Haar eerste boek rond dit onderwerp verschijnt in oktober 2025 bij uitgeverij Lannoo.

Van zodra een pre-order van het boek mogelijk is, zal ook via deze pagina een directe bestellink naar het boek verschijnen. Hou dus zeker deze webpagina in het oog!

Via dit FORMULIER heb je de mogelijkheid om alvast aan te geven of je het boek wenst aan te kopen. De betaling gebeurt op de dag van de workshop. Je kan deze workshop ook volgen zonder het boek aan te kopen.

Voor wie?

Logopedisten, vroedvrouwen, pediatrisch kinesitherapeuten, pediatrisch verpleegkundigen en andere zorgverleners die met baby’s en peuters werken Er is geen voorkennis vereist maar het is wel noodzakelijk dat je als zorgverlener met baby’s in contact komt. Logopedisten die nog geen ervaring hebben met prelogopedie zijn uiteraard welkom. Voorkennis inzake OMFT is niet vereist.
 

Over wie?

Kinderen van 0 tot 2 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.
 

Maximum 25 deelnemers

DV.O 214110

KMO-portefeuille werd aangevraagd

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS