Praktijkcongres 'de draad' (1) - Werken vanuit het hechtingsverhaal met kinderen en jongeren in een therapeutisch kader

Thema
Geestelijke gezondheid
Type Praktijkdag
Code 058
Wanneer 01/04/2025
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 168,00 - € 140,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 03/03/2025
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

 

Praktijkcongres 'de draad' (1) - Werken vanuit het hechtingsverhaal met kinderen en jongeren in een therapeutisch kader

Inhoud

Dit praktijkcongres staat geheel in het teken van het model en de methode ‘de draad, toegepast op het therapeutisch werken met kinderen, jongeren en hun ouders. In de loop van de jaren is er heel wat ervaring opgedaan met het model en de methode en is er heel wat vertaling gebeurd door diverse mensen in diverse sectoren. De overstap van een model naar een methode en een concrete toepassing vraagt immers een proces van uitproberen en zoeken.

                                                                              

Het moment is aangebroken om deze ervaringen en de concrete materialen die er zijn ontwikkeld te delen, zodat je als deelnemer concrete handvaten krijgt om aan de slag te gaan!

Tijdens de voormiddag zijn er verschillende lezingen vanuit het model van de draad en tijdens de namiddag kan je een workshop volgen.

Programma

Onthaal vanaf 9u00

9u30 - 10u30: Lezing 'De draad als een dynamisch model'. Het model van 'de draad' wordt kort voorgesteld en er wordt aangegeven hoe het kan worden ingezet bij cliënten met een groot spanningsveld tussen kunnen en aankunnen.

Spreker - Gerrit Vignero

10u30 - 11u30: Lezing 'Iedere draad zijn handvat'. Deze lezing gaat over 12 handvatten, 12 concrete ingangen die aansluiten bij het model van de draad. Vanuit het werk als therapeut worden ingangen beschreven die je ervaart en kan gebruiken tijdens therapiemomenten.

Spreker - Dimitri Dhaene

11u30 - 11u50: Pauze

11u50 - 12u50: Lezing 'Hoe therapeut te zijn met De Draad als inspiratiebron'. Hoe kan je 'de draad' gebruiken als aanknopingspunt om samen op we te gaan binnen het groeiverhaal van kinderen, jongeren en hun netwerk? Vanuit een integratief en dynamisch perspectief word je meegenomen in deze boeiende denkoefening omtrent het begeleiden van kinderen en jongeren vanuit hun ontwikkelingsdynamisch groeiverhaal.

Sprekers - Karen Van Dyck en Anja Hamaekers

12u50 - 13u50: Lunchpauze met broodjesbuffet

13u50 - 16u30: Keuzesessie waarbij één van de drie onderstaande workshops kan gevolgd worden. Let op want het aantal plaatsen per workshop is steeds beperkt!

Workshops 

Na je inschrijving ontvang je een aparte mail waarin je een keuze kan maken. Deze mail wordt niet automatisch verstuurd.

Workshop 1: Twaalf handvaten om aan de slag te gaan in je praktijk. Vanuit zijn ervaring en casussen neemt de spreker je verder mee in een aantal handvaten die je kan gebruiken in je dagelijkse begeleiding van kinderen jongeren.

Spreker - Dimitri Dhaene

Workshop 2:  Op een integratieve en dynamische wijze begeleiden van kinderen en jongeren en voorstelling van de toolkit ‘Mijn draadjes doen zien en zien doen’. Vanuit een ontwikkelingsdynamisch groeiverhaal met handvaten en casusoefeningen gaan we aan de slag met het kind/de jongere die zelf aan zet gaat met de draad, emoties en prikkels! De toolkit helpt om het kind/de jongere zichzelf emotioneel in te schalen samen met een therapeut.

Sprekers - Karen Van Dyck en Anja Hamaekers

Workshop 3: De draad voor maatschappelijk werkers en teamcoördinatoren. Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de vraag hoe je de draad mee kan opnemen in het zorgtraject van je cliënten.

Spreker- Gerrit Vignero

Door wie?

Gerrit Vignero is orthopedagoog en werkte de methode ‘de draad’ uit vanuit zijn werk in MPC Terbank. Hij publiceert over de draad, geeft vorming en les aan de UCLL.

Dimitri Dhaene werkt als therapeut met kinderen en jongeren in de residentiële setting ‘Adem’. Hij geeft les aan de UCLL.

Karen Van Dyck is kinesiste, psychomotorisch therapeut (specialisatie ontwikkelingsstoornissen), auti- en gedragscoach, psychotherapeut in haar eigen praktijk ‘Gaandeweg’. Ze werkt bij het leersteuncentrum Expant en is gastspreker voor verschillende organisaties rond het werken met het lichaam, emoties en prikkels. Zijn ontwikkelde de toolkit ‘Mijn draadjes doen zien en zien doen’.

Anja Hamaekers heeft een loopbaan als opvoedster, sociaal verpleegkundige, Master in Educational Needs (Gedragsdeskundige) en als psychotherapeut in de Interactionele Vormgeving. Zij is actief in haar eigen praktijk voor psychotherapie en vervult daarnaast de rol van leerondersteuner en teamcoach binnen het leersteuncentrum Expant.

Voor wie?

Voor hulp- en zorgverleners die werken met kinderen en jongeren en die slechts weinig of nog geheel niet vertrouwd zijn met het model en de methode van 'de draad'.

Materialen

Je ontvangt tijdens het praktijkcongres een handleiding, brochures, werkschema's en een magneetsysteem rond de dynamiek in de draad.

Praktisch

Kort na inschrijving ontvangt je via mail een link die je toegang biedt tot een digitaal keuzeformulier. Dat formulier laat je toe om de workshop aan te duiden die je wenst te volgen tijdens de namiddag (zie overzicht van workshops hierboven). Indien je dit wenst kan je via hetzelfde formulier ook aangeven welke publicatie(s) en/of materialen je eventueel wenst te kopen.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS