Hoor- spraak- en taalstimulatie volgens de principes van Auditory Verbal Therapy

Thema
Gehoor - Zien
Type Studiedag
Code 032
Wanneer 27/03/2025
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 163,00 - € 136,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 27/02/2025
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

 

Inhoud

Dankzij de vroege gehoorscreening bij alle pasgeborenen in België en Nederland, wordt gehoorverlies bij de meeste kinderen heel jong ontdekt, kunnen hoorapparaten of cochleaire implantaten op heel jonge leeftijd aangepast worden en kunnen vervolgens de kinderen en hun ouders ook op jonge leeftijd begeleid worden.

Aangezien 95% van de ouders beiden horend zijn, hopen de meeste ouders dat hun kind vlot met hen, in de door hen gesproken taal, zal communiceren.

Tal van internationale onderzoeken hebben aangetoond dat de beste resultaten op het vlak van gesproken taal en begrijpend lezen behaald worden door kinderen waarbij de hoor- en spraak-taalontwikkeling gestimuleerd werd volgens de principes van Auditief Verbale Therapie (AVT). Tijdens deze studiedag staan we niet alleen stil bij de basisprincipes van AVT, maar gaan we ook dieper in op strategieën en technieken die in de begeleiding gebruikt kunnen worden om de hoor- en de spraak- en taalontwikkeling optimaal te stimuleren. Op taalvlak gaat het niet alleen over woordenschat uitbreiden, maar vooral over de stimulatie van de zinsbouw, de vertelvaardigheden, Theory of Mind en de executieve functies. We maken hiervoor gebruik van video’s met tal van praktische voorbeelden.
 

Niet te missen, want ...

  • "Dit was een heel interessante studiedag. Alles kwam aan bod: van theoretische achtergrond en  praktische uitleg tot diagnostiek. Ik heb enorm veel bijgeleerd."
  • "Ik heb heel veel informatie gekregen. Er werd een duidelijk beeld gegeven van wat Auditory Verbal Therapy precies inhoudt."
  • "Heel interessant met veel handige links en praktische voorbeelden. Ik kan zeker aan de slag met de doorgegeven ideeën, websites en boeken."
     

Door wie?

Dr. Leo De Raeve

Leo De Raeve is van opleiding psycholoog maar behaalde tevens een diploma dovenleerkracht (gehoorgestoorden A) in Tilburg en promoveerde in 2014 aan de Radboud Universiteit Nijmegen tot doctor in de Medische Wetenschappen. Naast directeur van ONICI is hij ook wetenschappelijk adviseur van EURO-CI, voorzitter van de internationale vzw CIICA en lid van het World Hearing Forum van de WHO.
 

Voor wie?

Alle professionelen die betrokken zijn met opvoeding, onderwijs en revalidatie van kinderen met gehoorverlies (0-12 jaar).
 

Over wie?

0 tot 12 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.


 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond gehoor? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS