Versterken van executieve functies bij kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis

Thema
Spraak en taal
Type Workshop
Code 126
Wanneer 25/10/2024
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 209,00 - € 167,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 24/10/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Niet te missen, want ...

  • "Een interessante brede kijk op problemen die kinderen met TOS kunnen hebben, naast de puur talige vaardigheden."
  • "Duidelijke en praktische uitleg. Er was ook een fijne afwisseling tussen de sprekers, die elkaar goed konden aanvullen."
  • "Deze bijscholing heeft inzichten en concrete handvaten bijgebracht."
     

Trefwoorden

TOS / executieve functies / (innerlijke) taal / Theory Of Mind
 

Inhoud

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) meer problemen hebben met executieve functies (EF) dan kinderen zonder een TOS. De gedrags- en sociaal-emotionele problemen die we zien bij kinderen en jongeren met TOS kunnen vaak verklaard worden vanuit de verstoorde ontwikkeling van de EF en de Theory of Mind (ToM).

In deze vorming gaan we in op de ontwikkeling van de EF en de ToM bij kinderen en jongeren met TOS. We zoomen in op de rol daarbij van onze (innerlijke) taal vanuit een neuropsychologisch denkkader.
Daarnaast bekijken we in deze interactieve workshop hoe we EF als emotieregulatie, werkgeheugen, impulscontrole, cognitieve flexibiliteit en planning/organiseren bij kinderen en jongeren met TOS kunnen stimuleren en integreren in onze logopedische setting.

We vertrekken vanuit concrete situaties uit de klinische praktijk die we samen analyseren en waarbij we op zoek gaan naar handvaten om via het versterken van talige- en executieve functies het gedrag positief te beïnvloeden. We gaan in op het belang van een efficiënte samenwerking tussen school, ouders, zorgverleners en het kind/de jongere zelf.
 

Door wie?

Begga Van De Walle 

Begga Van De Walle is voorzitter van vzw CETOS (Centrum Taalontwikkelingsstoornissen). Ze werkte meer dan 40 jaar als logopedist in het CAR Overleie (Kortrijk), met jarenlange expertise in diagnostiek en therapie bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Ze is coauteur van ‘Het verhaal van Odi. Leren omgaan met dysfasie’ en ‘Babbelballon, een psycho-educatief spel voor kinderen en jongeren met een TOS’ en medeontwikkelaar van het Protocol Diagnostiek Ontwikkelingsdysfasie (PDOD).

Eddy Hoste

Eddy Hoste is logopedist-coördinator in het paramedisch centrum VIETAAL in Zingem (Kruisem).
Hij heeft een jarenlange expertise in onderzoeken en behandelen van kinderen en jongeren met taalontwikkelingsstoornissen. Daarnaast is hij als docent en onderzoeker verbonden aan de HOGENT, waarin hij zijn praktijkervaring deelt met studenten. Hij is tevens participant bij vzw CETOS.   

Eddy Hoste en Begga Van De Walle zijn coauteurs van de Batterij Impact Taalontwikkelingsstoornissen (BITOS).
 

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor logopedisten, leerondersteuners, CLB-medewerkers en zorgcoördinatoren die betrokken zijn bij de begeleiding van kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis.
 

Over wie?

Oudere kleuters, lagereschoolkinderen en kinderen uit de eerste jaren van het secundair onderwijs met een taalontwikkelingsstoornis.

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS