Autisme in het gezin: aanpak van veelvoorkomende probleemgedragingen en dynamieken

Thema
Autisme (ASS)
Type Studiedag
Code 095
Wanneer 29/10/2024
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 122,00 - € 105,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 15/10/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

Niet te missen, want ...

  • "Fijne inzichten en korte verduidelijking in verband met basistheorie zonder te veel herhaling van de basisinformatie. Ik kijk er naar uit om met deze info aan de slag te gaan!"
  • "Interessante spreker die heel aangenaam is om naar te luisteren. Hij geeft veel goede voorbeelden voor aanpak in de praktijk en héél bruikbare tips.
  • "Aangename stem en heel duidelijk en boeiend gebracht. Heel waardevol voor het begeleiden van ouders met de nodige psycho-educatie."
     

Trefwoorden

Probleemgedrag / autisme / gezin
 

Inhoud

Het gezin is voor kinderen met autisme een uitdagende omgeving: ze worden er geconfronteerd met complexe sociale interacties, en emotionele en relationele dynamieken. Bovendien kunnen sommige gezinssituaties (bv. maaltijden) erg prikkelrijk zijn. En tenslotte wordt er van hen verwacht dat ze er oefenen met het onder de knie krijgen van belangrijke vaardigheden zoals zelfzorg, leren samen spelen en hun vrije tijd zinvol invullen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat kinderen met autisme thuis soms probleemgedrag vertonen.

Dat probleemgedrag kan heel verschillende vormen aannemen. Het staat ook niet op zichzelf, maar is ingebed in een patroon van reacties van de andere gezinsleden: er ontstaat een hele gezinsdynamiek en voor de aanpak is het belangrijk om zich op die hele dynamiek te richten en niet alleen op wat het kind met autisme doet.

Tijdens deze studiedag schetsen we eerst een algemeen kader om probleemgedrag bij kinderen met autisme te begrijpen. Nadien bespreken we zes herkenbare problemen en dynamieken die vaak voorkomen in gezinnen met een kind met autisme: verzet, eet- en slaapproblemen, conflicten met broers of zussen, splitsing tussen ouders, schoolweigering en puberteitsconflicten.
 

Door wie?

Wilfried Peeters is als psycholoog meer dan 30 jaar actief in de autismehulpverlening.
Hij werkt voor een mobiel kinderpsychiatrisch team van het UPC KU Leuven en is lector in de banaba autisme bij de AP-hogeschool in Antwerpen.

Voor wie?

Alle professionele hulpverleners die beroepsmatig ouders of gezinnen met een kind met autisme begeleiden.
 

Over wie?

0 - 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond autisme (ASS)? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib.
Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS