Basale stimulatie: begeleiden van mensen met een ernstig meervoudige beperking

Code 065
Thema
Type Workshop
Code 065
Wanneer 18/05/2015
Uur 09:00u tot 16:30u
Waar
Prijs € 139,00 - € 111,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 12/05/2015
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

Personen met een ernstig meervoudige beperking ervaren grote moeilijkheden op alle terreinen van hun leven. Met basale stimulatie (BS) willen we hen bereiken, ondersteunen en stimuleren. Het basale concept helpt ons om een goede, totale, integrale benadering te vinden van de persoon. Basale stimulatie is gericht op een ontmoeting met de persoon, binnen zijn realiteit, waarin het lichaamsgebonden ervaren een zeer belangrijke rol speelt.

Basale stimulatie is het geconcentreerd werken met aanraking, beweging en trilling en ademhaling als middel om de persoon met een ernstig meervoudige beperking te helpen om zijn of haar lichaam te voelen op een veilige en warme manier. Andreas Frölich, een Duitse orthopedagoog, is de grondlegger van BS.

In de introductie behandelen we de basisdomeinen in de waarneming van de persoon: somatisch, vestibulair en vibratorisch. We staan stil bij ondersteuningsvragen in het dagelijks leven, mogelijkheden tot communicatie en ontmoeting, kansen tot stimulering en activiteit. We werken praktisch en interactief, met tijd voor de theoretische kaders, met ervaringsoefeningen telkens met uitgebreide nabespreking en transfer naar de eigen praktijk.

De deelnemers werken mee aan de oefeningen. Hiervoor breng je een matje, eventueel een kussen en dekentje mee. Trek best makkelijke kledij aan.

Begeleiding

Mieke Lecompte is als gegradueerde in de orthopedagogie verbonden aan Zonnebloem vzw te Heule. Daarnaast is ze actief in de stuurgroep van het Vlaams samenwerkingsverband basale stimulatie en erkend lesgeefster BS.

Doelgroep

Deze workshop staat open voor al wie ervaring heeft in het begeleiden van personen met een ernstig meervoudige beperking, zowel met kinderen, jongeren of volwassenen. Geen voorkennis vereist.

Minimum 12, maximum 30 deelnemers

Voor deze workshop kan u gebruik maken van de KMO-portefeuille.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS