Publicaties
Een nieuw pakket klank-tekenkoppeling
Instructiefilmpje werken met blokkensysteem
Klik op de afbeelding hierboven of link hier > https://youtu.be/Op5Mf3xDqgc
Blokkensysteem: suggesties aankoop blokjes (6 kleurvarianten nodig)
Learning Resources
- Set van 1000 plastieken kubussen van één centimeter
- 10 verschillende kleuren
- Verkrijgbaar bij o.a. Amazon
- Alternatief: je kan ook de Math Link Cubes van Learning Resources gebruiken of centimeter cubes van een ander merk. Zie hier bijvoorbeeld. Je gebruikt dan paars i.p.v. roze, maar dat kan ook wel.
Re-wood
- Set van 150 houten kubussen van twee centimeter
- 6 verschillende kleuren
- Verkrijgbaar bij o.a. Leerhulpmiddelen.nl
Snapcubes
- Set van 100 klikblokjes
- 10 verschillende kleuren
- Verkrijgbaar bij o.a. Leerhulpmiddelen.nl
Lego-blokjes
Baert
- Set van 1000 plastieken klikblokjes van één centimeter
- 10 verschillende kleuren
Spelvarianten per categorie
In dit document vind je enkele kantlijnen bij de onderstaande spelletjes.
Neusklank /un/ + stille letters
Eén klank – één teken
Eén klank – twee tekens (enkel of dubbel)
Eén klank – twee tekens (andere)
Eén klank – meerdere tekens
Algemene spelletjes
Galgje
- Je neemt een stapel gekleurde woordkaarten, de blokjes en de klankstroken.
- De spelleider legt op basis van de info die op de woordkaart staat de overeenkomstige blokjes op de klankstrook.
- De andere speler noemt nu telkens een Franse klank. Deze speler kan met behulp van zijn hulpkaart gerichter de gekleurde blokken omzetten in doelklanken.
- Wanneer de speler een aanwezige klank heeft geuit, noteert de spelleider de letters in de klankstrook. Zo niet, dan wordt een stukje van de galg vervolledigd.
- Zo probeert de speler alle klank-tekenkoppelingen te vinden, voordat de speltijd om is.
Letterlotto
- We nemen een stapel woordkaarten en iedere speler krijgt een aantal letters of letterclusters.
- Om beurten trek je een woordkaart. Wanneer de woordkaart een letter bevat die op jouw bingo-vel staat, mag je deze woordkaart op de letter leggen.
- Wie heeft het eerste zijn bingo-vel vol?
Pim pam pet
- Maak een draaischijf met de Franse letters erop.
- Probeer zo snel mogelijk een woord te vinden bij de gedraaide letter.
Voorbeeld klankspellingschrift
Vraag & antwoord
Vraag (aug 2022): “Ik doorloop met één van mijn patiëntjes de methode 'Frans in 1,2,3' en we willen graag het spel 'Jakkiebak kippenkak' spelen. We vinden hierbij echter geen speluitleg. Is het mogelijk om dit toe te voegen?
|
|
Antwoord:
Het klopt dat de spelsuggestie Jakkiebak Kippenkak niet werd opgenomen in de oefenbundel zelf. Op de website reikten we enkele creatieve ideeën aan, zodat de koper kan zien wat je allemaal met de losse woordkaarten kan doen/maken. Vandaar toen die keuze om geen speluitleg op te nemen in de oefenbundel.
Jakkiebak Kippenkak is een bestaand gezelschapsspel. Ik gebruik het spelidee zelf zeer graag, omdat je er heel veel herhaling kan insteken en het spel als begeleider zelf goed kan sturen.
Hoe werkt het? Je legt de zeshoekige kaarten blind in het midden en de ovale kaarten leg je er zichtbaar in een cirkel rond. Dan neem je voor elke speler een pion. Deze pionnen plaats je op de ovale kaarten, telkens met evenveel kaarten ertussen. Het is nu de bedoeling dat je de speler, die voor jou staat, inhaalt. Dit doe je door de opdracht van de ovale kaart die vóór jouw pion staat op te lossen. Bij het spel van Frans in 123 zou dit onderstaand scenario kunnen zijn:
Voor mijn pion ligt de kaart 'un bois', Ik moet nu de zeshoekige kaart met '/oi/ net als toilet' proberen te vinden. Heb ik de juiste kaart omgedraaid? Dan mag jouw pion op 'un bois' gaan staan, de zeshoekige kaart in het midden terug blind leggen en onmiddellijk de KTK van de volgende kaart proberen te vinden. Had je de foutieve kaart omgedraaid, dan draai je de zeshoekige kaart terug blind om en is het de beurt aan de volgende speler.
Het is dus een vorm van memory: zoek 2 kaarten die bij elkaar horen. In plaats van zoveel mogelijk paren te vinden, tracht je zo snel mogelijk je tegenspeler te bereiken op de buitenste cirkel.
|
Vraag (nov 2023): “Mijn dochter van 11 heeft vermoedelijk dyslexie (ze is in behandeling bij een logopediste), en heeft ontzettend veel moeite met Frans. Zou het interessant zijn voor mij om dit boek te kopen om met haar te oefenen? Of is dit eerder een boek voor leraars?"
|
|
Antwoord:
De publicatie is bedoeld voor opgeleide logopedisten, dus in die zin zou het inleidende gedeelte van de publicatie wellicht te moeilijk kunnen zijn voor iemand die niet thuis is in de wereld van lezen/schrijven vanwege de terminologie. We weten uiteraard niet wat uw achtergrond is. De opbouw van de map (met name de woordenlijsten zelf) kan u wel goed gebruiken, op voorwaarde dat uw eigen uitspraak van het Frans goed is. Want uiteindelijk draait het om analogie. Hebt u het filmpje op de website www.fransin123.be al bekeken? Dat geeft een goed beeld van wat het materiaal inhoudt. Let wel, de publicatie draait niet om Franse grammatica, maar wel om juiste klank-tekenkoppelingen.
Nog een suggestie: geef zelf als mama de tip aan de logopediste, dan kunnen jullie samen aan de slag. De logopediste kan bijsturen waar nodig en kan vanuit de inleiding met theorie vertrekken.
|
Meer info?
Vragen? Stuur ons gerust een mailtje